Am divorțat acum 3 ani când am ales să accept provocarea unui nou început, să fiu fericită și să îmi recapăt puterea interioară. Am înțeles că un copil nu crește armonios într-o căsnicie toxică, în care părinții nu se mai iubesc și transmit această stare de nefericire în tot ceea ce fac. Cel mai afectat este copilul, dar nu realizăm pe moment. Este nevoie de mult curaj și determinare ca să tii cârma sufletului în astfel de momente și să iei decizia corectă. Nu am luat aceasta hotărâre peste noapte, ci în urma multor încercări eșuate de a resuscita o cauză care s-a dovedit a fi pierdută.
Tindem să amânam această schimbare crezând în fiecare zi că mâine va fi mai bine și ne hrănim cu o iluzie care ne menține în servitudinea unei așteptări. Suntem captivi în propria noastră viată și așteptăm să se întâmple ceva bun sau să ia altcineva inițiativa în locul nostru.
Nimeni nu se căsătorește ca să divorțeze, dar vine un moment în care acest lucru nu mai poate fi evitat și se întâmplă să fie cea mai bună decizie pentru toți cei implicați. Există o viată după divorț și nimic nu este pierdut. Totul a contribuit la cine suntem astăzi și plecăm într-o nouă călătorie cu un “bagaj” care ne va ajuta să nu mai repetăm din greșelile trecutului și să evoluăm. Când iți recapeți puterea interioară, ai ajuns la tine, la esența ta și viața se realiniază în mod surprinzător, ca prin minune! Dar nu e minune, tu ești propria minune și este o super putere să afli asta despre tine!
O familie din cinci este monoparentala și cade pradă unui sistem care nu oferă suport și soluții pentru că nu avem structuri și politici care să protejeze familia monoparentală. În acest sistem m-am pierdut și eu și a trebuit să dau dovadă de mult echilibru și forță interioară ca să mă pot recalibra. În țările civilizate, persoanele care au rolul de unic întreținător în familie au parte de ajutor social, sunt scutite de taxe și impozite, în timpul divorțului beneficiază de consiliere psihologică gratuită și au săptămâni libere plătite de la locul de muncă și multe alte avantaje.
În România, viața post divorț capătă dimensiuni bacoviene și femeia se aliniază sistemului în lupta pentru supraviețuire. Să te ocupi de educația unui copil și, în același timp, să câștigi și banii necesari, este o mare provocare. Sunt femei care rămân în stradă post divorț, fără un loc de munca și cu pensii alimentare cât să cumpere apă plată pentru o lună de zile. De ce? Pentru că femeia româncă poartă cu ea cultul sacrificiului. Pariază cu viața și nu cere nimic în schimb. Nu exista plan B în educația ei și, de cele mai multe ori, pierde.
Copilul post divorț devine prilej de manifestare a ego-ului. Bărbatul, cavaler și musafir în familia monoparentala are aceleași drepturi asupra copilului, prin custodia comună, dar nu și aceleași obligații.
Apare și el, din când în când, dând sfaturi și lecții de creștere, de la distantă sau iți pune bețe în roate dacă are ocazia, ca să nu moară de foame orgoliul . Înțeleg că sunt și cupluri care au devenit ca frații post divorț, pentru copil, dar încă nu i-am cunoscut eu J
Bineînțeles, sunt și bărbați părăsiți de neveste, care își cresc singuri copiii dar nu cazurile izolate fac subiectul nostru acum.
Din păcate sistemul românesc ignora cei 17.500 de copii care experimentează anual divorțul părinților și care au nevoie de mame echilibrate și sănătoase pentru a putea crește armonios și pentru a depăși acest moment dificil din viața lor.
Pentru aceste mame, dar și pentru tații care își cresc singuri copiii post divorț, a luat naștere campania de conștientizare și informare, “Am divorțat. Aleg să înțeleg” inițiată de asociația “Călătoria Divorțului”. Sunt reprezentanta mămicilor tinere divorțate din aceasta campanie și, pentru că divorțul a fost pentru mine mai mult decât o schimbare, o renaștere, o șansă de fi din nou eu însămi, am ales să împărtășesc celor care se află în acest impas, experiența mea.
Fac apel la toți cei care rezonează cu această temă și au trăit această schimbare în viața lor sau urmează să ia o decizie în acest sens, să ni se alăture evenimentului de lansare care va avea loc în data de 26 martie, la Teatrul Elisabeta. Vom discuta despre campanie, despre acțiunile sociale propuse și vom asculta povești de viată care ne vor ajuta să înțelegem că nu suntem singuri în această călătorie și că există soluții!
Divorțul nu este un capăt de lume ci un început într-o lume nouă, plină de provocări, dar cu rezultate pe măsura lor!
Pentru mai multe detalii legate de evenimentul de lansare al campaniei naționale de informare “Am divorțat. Aleg să înteleg”, te rog să îmi lasi mesajul tău la adresa de email: mamicaalfa@oanavoiculet.ro
Nu ești singură! Construim o comunitate pentru tine!
Pe curând!
Bună ziua sint o mămică singura la fel ca multe alte femei si sint în in prag de divorț dacă ați putea să îmi dați sfaturi aș fi bucuroasă Vă mulțumesc!
Sigur! Cu ce va pot ajuta?
Buna Ioana. Spune-mi ce te apasa, ca sa stiu de unde incepem calatoria!
Imi poti scrie pe mail sau pe FB!
Pe curand!