Mami, cât costă timpul? Întrebarea care m-a pus pe gânduri și m-a învățat să trăiesc și să prețuiesc prezentul!
“Hai, mai repede!” Cum ar fi dacă “hai, mai repede” s-ar transforma în “te iubesc” ? Copiii noștri aud acest îndemn, zilnic, de câteva zeci de ori sau poate sute. Trezește-te mai repede, spală-te pe dinți mai repede, îmbracă-te mai repede, mănâncă mai repede….pentru că întârzii la școală! Urmează apoi “hai, mai repede-ul” de la școală. O presiune constantă și agasantă, în care inima copilului trepidează spasmodic la fiecare îndemn. Ca să nu rămână în urmă, ca să nu mai fie certat, ca să nu piardă ceva, ca să nu fie pedepsit, etc.
Urmează a doua parte a zilei, în aceeași viteză, cu același scop dar de data asta, ca să nu întârzie părintele undeva. Sună clopoțelul, orele s-au terminat și copilul trebuie să își strângă repede catrafusele pentru că în curtea școlii se află un părinte cu ochii-n ceas, disperat să-și ia odrasla pe sus, ca să fie punctual la o întâlnire vitală sau la job-ul nesigur dar prețios prin facturile plătite.
Ajungem la punctul culminant “gândește mai repede!” Pagini de teme încurcate și un părinte stresat, lipsit de calmitate, răbdare și înțelegere. Cu mintea în 7 lumi, dar fizic lângă masa de lucru, unde șade copilul speriat și grăbit să-și termine temele, pentru că…! Închidem o zi din viața copilului nostru dar și a noastră, într-o grabă care nu duce nicăieri și nu construiește, care deprimă, creează frustrări și ne depărtează de esența vieții, de micile bucurii și de noi înșine!
Așa am fost și eu cu Maria, până într-o zi când mi-am oprit privirea, pentru câteva secunde, în ochișorii ei pierduți, care încercau să comunice cu mine, dar graba nu o ajuta.
“Mami, cât costa timpul, ca să nu ne mai grăbim mereu?” m-a întrebat Maria. ” Așa am realizat că timpul costă viața. O viață pe care nimeni nu ne-o mai dă înapoi, care ne umbrește memoriile și ne îneacă fericirea zilnică. Mai mult decât atât, stresul, agitația, presiunea, provoacă în corp un PH acid, favorabil bolii. Copiilor li se slăbește imunitatea și devin vulnerabili în fața virușilor. Un copil stresat capătă deficiente de comunicare, se izolează și nu are încredere în el însuși. Suficiente motive pentru a te opri, a reflecta, a reveni.
Un părinte agitat, formează un copil agitat. Este foarte important să înțelegem faptul ca noi, mamele, transmitem copilului toate stările și emoțiile din interiorul nostru.
“Hai, mai repede!” nu mai guvernează viața mea. Nu a fost ușor dar am reușit. Ne trezim în ritmul nostru, fără presiune. Nu este sfârșitul lumii dacă se întâmplă să întârziem și încercăm să ne împrietenim cu timpul. Am căzut cu el la pace. Nu funcționează întotdeauna dar nu ne mai “mănâncă” diminețile și nu mai trăim alert.
Copilul trebuie să-și înceapă ziua în iubire, în frumos, în liniște, cu entuziasm pentru lucrurile noi care urmează să le descopere și cu încredere. Viața în ritm alert nu creează conexiuni, nu construiește, nu ajută.
Fiecare secundă este importantă și decisivă. Graba și neatenția ne poate costa viața. Prețuiește fiecare moment petrecut alături de copilul tău și nu uita, copiii își aleg parinții și nu invers! Copilul tău are nevoie de tine ACUM, și de toată iubirea din lume!
Tu de câte ori pe zi îți grabesti copilul vs. de câte ori pe zi îi spui ca îl iubești?