Sfaturi pentru a proteja copilul în divorț. Ne căsătorim cu un bagaj de visuri și de speranțe. Din motive diferite, lucrurile se schimbă pe parcurs și ne trezim într-o poveste care nu mai vorbește despre noi. Specialiștii spun că divorțul este al doilea stresant dupa moartea cuiva drag. Este o schimbare care trebuie susținută și acceptată. O metamorfoză care detoxifiază toată circulația noastră sufletească.
Am pregătit pentru voi o listă de sfaturi care vă pot ajuta sa depașiți mai usor perioada de tranziție. Să nu uităm faptul că un copil este fericit doar lângă o mamă fericită. Specific “mamă” pentru că în 95% dintre cazuri, post divorț, copiii rămân la mamă.
- Comunică copilului împreună cu partenerul decizia luată. Dacă nu se poate, asigură-l pe cel mic de faptul că nimic nu se va schimba. Amândoi îl iubiți la fel și va beneficia de amândoi, necondiționat. De preferat ca cel mic să nu schimbe locuința, măcar o perioadă, până la stabilizarea emoțională.
- Dacă partenerul se îndepărtează de copil și nu își mai onorează vizitele, copilul trebuie să înțeleagă că nu este vina lui. E bine sa stie faptul că și adulții greșesc și trebuie să oferim înțelegere și răbdare celuilalt părinte. Cu toții greșim și învățăm.
- Nu ascunde adevărul dar nu te folosi de el pentru a întoarce copilul împotriva celuilalt partener. Mami/tati atât a putut și a înțeles la momentul respectiv. Oamenii mari trec și prin experiențe neplăcute și nu întotdeauna știu să gestioneze situația dar timpul le rezolvă pe toate.
- Majoritatea căsniciilor se întrerup din cauza relațiilor extraconjugale. Copilul nu trebuie să facă parte din această realitate și se recomandă ca acesta să nu intre în contact cu o persoană nouă. De cerut sfatul unui specialist pentru a afla când este momentul potrivit. Copiii nu acceptă divorțul părinților dar apoi apariția altcuiva în viața unuia dintre ei. Este o greșeală gravă care poate duce la depresie și traume emoționale cu consecințe pe termen lung.
- Nu te interioriza prea mult și nu masca furia, supărarea, tristețea și dezamăgirea fata de cel mic. Copilul nu trebuie să perceapă divorțul ca pe o normalitate. Normalitatea este într-o familie fericită, în care copilul trăiește alături de doi oameni echilibrați și care se iubesc cu asumare. O familie din cinci este monoparentală dar asta nu înseamnă sfârșitul lumii. Face parte din viață, se întâmplă și trebuie să învățăm să gestionăm corect această schimbare.
- Cere ajutorul familiei și al prietenilor. În astfel de momente avem nevoie de afecțiune, înțelegere, curaj susținere și iubire. Prezența bunicilor este foarte importantă pentru copil. Petreceți timp alături de ei.
- Nu renunța la tine. A fi părinte singur și unic întreținător în noua familie, implică responsabilități în plus. Femeile au tendința de a-și masculiniza personalitatea iar bărbații se sensibilizează mai mult decât trebuie. Trebuie să nu uităm cine suntem și care este rolul nostru. Nu putem să îl înlocuim pe celălalt partener dar putem să acoperim acest gol fiind noi înșine, poate cea mai buna versiune a noastră, nu încercând să fim altceva și altcineva în același timp.
- Lipsa unui părinte din viata copilului nu trebuie tratata ca pe un handicap. Nu trebuie să optăm pentru o educație mai permisibilă.
- Nu intra într-o relație nouă până nu te simți pregătită. Vindecarea are nevoie de timp. Nu te ajută o potentială altă dezamăgire. Profită de această perioadă din viața ta pentru a strânge relația cu copilul tău și pentru a te redescoperi.
- Nu te simți vinovata pentru o posibilă relație disfuncțională a copilului cu fostul partener. Fiecare construiește pe contul lui, asumându-și consecințele.
- Cere sfatul specialistului pentru o evaluare periodică a copilului. Sunt dezechilibre care nu se observă ușor dar care explodează atunci când copilul ajunge la pubertate. Se recomandă evaluări anuale sau bianuale.
- Documentează-te. Află cum poți să depășești această situație mai ușor. Sunt cursuri, seminarii, workshop-uri gratuite care vizează experiența divorțului. Citește. Fii informată! Ai grijă ca cel mic să socializeze cu ceilalți copii si să se joace.
- Nu cere prea mult de la tine. Nu te forța. Nu te împotrivii. Acceptă. Începe călătoria către tine însăți!
- Nu te descuraja. Ai început o viată nouă. Vei avea momente frumoase și momente de criză. Este o experiență care te împinge să evoluezi și să faci tot ceea ce nu ai făcut până acum. E minunat să accepti provocarea!
- Evită conflictul. Nu implica copilul în el. Daca nu te-ai înțeles cu partenerul în căsnicie, nu te aștepta la o comunicare “by the book” post divorț.
Detașează-te! Let it go! Viața te invită iar la fericire!
buna, Oana. si eu sunt singura cu 2 copii, baiat de 8 si fata de 14. suntem singuri de 5 ani. Este greu…copiii au suferit enorm si stiu ca vor creste cu un handicap. Am preferat asa decat langa un tata / sot alcoolic si depresiv. Relatiile cu tatal au fost mai mult lipsa, cu baiatul am inceput sa fac terapie, pt ca e depresiv si anxios, cu multa furie si nevoie acuta de iubire si validare. De multe ori ma gandesc : de ce? As vrea sa schimb ceva si nu pot , doar sa mergem mai departe… multumesc pt ca impartasesti cu noi experienta si trairile tale. Esti superba, o sa gasezti marea dragoste
Buna Nadia. Ce ma bucur cand intalnesc mamici alfa!:) Nimic din ce ni se intampla in viata nu este intamplator sau inutil. Suntem aici ca sa invatam si sa experimentam atat binele cat si raul. Cu siguranta ai avut ceva de invatat din aceasta casnicie si era nevoie de aceasta experienta ca sa ajungi femeia de astazi! Sa cresti simngura 2 copii, inseamna niste calitati si un caracter foarte puternic. Ar trebui sa fi mandra de tine! O sa isi revina si baiatul. Cu iubirea ta si sustinerea unui specialist, lucrurile se arannjeaza frumos. Singurul lucru pe care il poti schimba este unghiul din care priveste o situatie. Detaseaza-te putin si ai sa vezi cate motive ai ca sa nu pici in deznadejde! Esti sanatoasa, ai 2 copii sanatosi si un viitor care depinde de vointa si puterea ta interioara in a vedea si partea plina a paharului!